
Off-Piste
De afgelopen weken is het continue in het nieuws. Chaos in de Alpen, mensen komen om door lawines en het word je bijna afgeraden naar je vakantiebestemming af te reizen. Vaak blijkt dat de mensen die in de problemen komen tóch buiten te pistes zijn gaan skiën, maar waarom nemen mensen dit risico met lawinecode 5? Terwijl ze weten wat de gevolgen kunnen zijn?
Skiën op een vers geprepareerde piste is fantastisch, maar dat is niet voor iedere wintersporter voldoende. Sommige wintersporters zijn op zoek naar het ultieme gevoel van spanning en vrijheid. Off-piste skiën of freeriden wordt steeds populairder en dat is helemaal niet zo gek. Het maken van een ‘first-track’ door de diepe poedersneeuw geeft een ontzettend magisch gevoel. Buiten de piste skiën is niet zonder risico en ga daarom alleen met voldoende voorbereiding en een speciale lawine uitrusting op pad. Veel skigebieden bieden off-piste mogelijkheden.
Maar let op! Natuurlijk is off-piste skiën of snowboarden nooit zonder risico. Buiten de piste skiën kent vele gevaren. Wel kun je proberen het risico zo klein mogelijk te laten zijn, om te voorkomen dat je een lawine veroorzaakt of erin terecht komt. De lokale autoriteiten en gidsen weten het best hoe de natuur in hun omgeving reageert. Dus volg ten alle tijden die adviezen op!
Denk aan de 3-eenheid: lawinepieper, schep en sonde en zorg dat je weet hoe je deze moet gebruiken. Ook een lawine airbag is geen overbodige luxe. Het inhuren van een berggids met de juiste papieren levert, naast meer veiligheid, ook meer plezier op. Een berggids weet namelijk waar de mooiste bochten te skiën zijn. Naast de nodige voorzorgsmaatregelen als lawinemateriaal- en kennis is ook je verzekering erg belangrijk. Ben je verzekerd tijdens off-piste skiën of snowboarden? Dit verschilt per verzekeraar. Natuurlijk word je altijd geholpen als er een ongeluk gebeurt, maar weet je ook of jouw rekening wordt betaald? Check dit dus goed voordat je de uitdaging aan gaat.
Wil je het een keer proberen? Zorg dan allereerst voor een goede voorbereiding:
- Avalanche Transceiver (Lawinepieper): Dit kan niet alleen je eigen leven redden, maar ook dat van een ander uit je groep. Hiermee kan je altijd gevonden worden. Zorg dat hij volledig opgeladen is, dat je weet hoe het werkt én dat hij perfect past.
- Probe (Sonde): Als je een transceiver nodig hebt, dan heb je ook een sonde nodig. Als een vriend of vriendin onder de sneeuw ligt, zal de sonde zeer kostbare tijd besparen om de persoon te vinden.
- Shovel (schep): Wanneer is vastgesteld waar de persoon in nood zich bevindt is het mogelijk dat er een behoorlijke laag sneeuw overheen ligt. De shovel helpt je veel sneller te graven dan je handen kunnen, want elke seconde telt.
- Rugzak: om alle belangrijke benodigdheden veilig en goed mee te nemen is het verstandig dit te pakken in een goede rugzak. Vergeet daarin ook niet een extra laag kleding en eventueel water en snacks.
- Goggles (sneeuwbril): goed zicht en bescherming tegen de sneeuw is belangrijk tijdens een off-piste uitdaging.
- Helm: onder alle meters verse poedersneeuw zitten rotsen, sommige zijn duidelijker zichtbaar dan anderen. Met al de vorderingen in bescherming is een helm deze dagen dan ook geen overbodige luxe om in ieder geval je hoofd goed te beschermen.
- Voorbereiding: zorg voor een goede voorbereiding, oefen en test alle materiaal goed. Als je geen ervaring hebt met het skiën buiten de piste, neem dan ook lessen van een gids en leer over de skitechnieken, veiligheid en hoe je de sneeuwcondities kan evaluaeren. Sowieso kan een gecertificeerde gids je off-piste ervaring verbeteren. Zij hebben veel kennis over het gebied en de condities. Dus kom je altijd op de mooiste plekken.
Een aantal gebieden bieden fantastische off-piste mogelijkheden en dit zijn de bekendste:
Vallee Blanche (Frankrijk) is denk ik wel de bekendste van de 5. Verder heb je nog Verbier (Zwitserland), Arlberg (Oostenrijk), Niseko (Japan) en Revelstroke (Canada).
Dus ik zeg: Enjoy!, Maar be prepared!
XoXo – Kou Sportswear